Головна  →  Новини  →  24 листопада 2023

Вбивця XXI століття: як вберегтися від серцево-судинних захворювань

Вбивця XXI століття: як вберегтися від серцево-судинних захворювань

64% випадків смертей в Україні припадає на серцево-судинні захворювання. Це 450 000 втрачених життів щороку. І це не просто цифри, адже за кожним інфарктом чи інсультом — чиясь унікальна історія, яка обірвалась в одну мить.

Серцево-судинні захворювання (далі — ССЗ) є причиною 30% передчасних смертей саме серед чоловіків працездатного віку. До того ж нині ССЗ все частіше трапляються серед молоді. Іншими словами, інфаркту й інсульту стає байдуже, скільки тобі років — 50 чи 25.

У воєнний час цінність людського життя є особливо важливою. Дбати про здоровʼя — як ніколи на часі. Тож аби вберегтися від інфаркту, інсульту чи інших ССЗ, варто розуміти, як вони виникають, та які конкретні дії допоможуть їм запобігти. Адже хто попереджений, той озброєний!

Дізнатися про свій ризик розвитку хвороб серця і судин можна за допомогою швидкого тесту на сайті: https://cvd.phc.org.ua/

Як розвиваються серцево-судинні захворювання? 

Серцево-судинні захворювання — це хвороби серцевого м’яза та кровоносної системи. Ви точно чули про ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію чи серцеву недостатність — ці захворювання можуть розвинутися при недостатньому кровопостачанні серця та інших органів через звуження або блокування артерій. Як наслідок, може виникнути гострий стан — інфаркт міокарда чи інсульт, які загрожують інвалідністю та навіть смертю. 

З ішемічною хворобою серця (далі — ІХС) пов’язано близько 46% летальних випадків серед українців. ІХС виникає внаслідок порушеного кровотоку серцевого м’яза (міокарда) через ураження артерій. ІХС часто має безсимптомний перебіг, аж поки не призводить до серцевої недостатності (зниження спроможності серця перекачувати кров судинами), стенокардії (напади болю в серці) або інфаркту, що супроводжується відмиранням тканин серцевого м’яза. Як розпізнати його симптоми та надати першу допомогу, дізнатися можна тут.

Ще одне з найпоширеніших захворювань — хвороба судин головного мозку, гострим станом якої є інсульт — порушення мозкового кровообігу через розрив або закупорку судин. Без достатнього кровопостачання клітини мозку  пошкоджуються та втрачають  свою функцію. У випадку інсульту, як і при інфаркті, важливо надати допомогу саме в перші 4 години після появи симптомівТут більше інформації про симптоми інсульту. 

Як запобігти розвитку серцево-судинних захворювань

Здоров’я серця — це щоденний вибір. Адже розвиток ССЗ напряму залежить від чотирьох поведінкових факторів ризику:

  1. Вживання тютюнових виробів чи електронних пристроїв для куріння.
  2. Вживання алкоголю.
  3. Незбалансоване харчування.
  4. Низька фізична активність.

Запобігти серцево-судинним захворюванням набагато легше, аніж роками лікувати їх наслідки!

Більше можна дізнатися тут.

Перейти до спискуВерсiя для друку