Головна  →  Новини  →  14 листопада 2023

Гепатит А: що треба знати про захворювання та як йому запобіганти

Гепатит А: що треба знати про захворювання та як йому запобіганти

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний період характеризується сплесками інфекцій навесні і восени.

За механізмом передачі збудника інфекції гепатит А відносять до кишкових інфекцій. Джерело інфекції – хвора людина, яка виділяє збудник – вірус гепатиту А в навколишнє середовище разом з кишковими випорожненнями. Вірус передається від людини до людини через харчові продукти, воду, через брудні руки та предмети вжитку. Інфікування вірусним гепатитом А частіше відбувається під час подорожей та відпочинку, коли використовується вода з неперевірених джерел постачання та неможливе дотримання особистої гігієни, а також при побутових контактах між людьми вдома та в організованих колективах. Вірус гепатиту А тривалий час може зберігатися в навколишньому середовищі, стійкий до низьких температур та звичайних концентрацій розчинів дезінфекційних засобів.

Інкубаційний період триває від 7 днів до 51 дня, в середньому 35 днів.

Найчастіше захворювання починається із загальних симптомів як при гострих респіраторних вірусних інфекціях, а саме: з нездужання, головного болю, катаральних проявів, підвищення температури тіла до 37,5 – 390С на протязі 1 – 3 днів. В подальшому зникає апетит, з’являється відчуття дискомфорту в області печінки, змінюється колір сечі, знебарвлюються випорожнення, змінюється колір слизових оболонок та шкіри, з’являється жовтяниця.

Раннє виявлення і госпіталізація хворих гострою формою хвороби – перший і важливий крок в припиненні розповсюдження гепатиту А в сім’ї та колективі, що необхідно в зв’язку з тим, що хворий може виділяти вірус в навколишнє середовище з першого дня захворювання і тим самим запобігти спалахів даного захворювання.

Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А треба дотримуватися простих, але ефективних методів:

  • ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після поїздок в громадському транспорті, після перебування на прогулянці, після відвідуванням місць загального користування, тощо;
  • овочі та фрукти ретельно мити перед вживанням;
  • дотримуватись суворого водно-питного режиму, не пити воду із невідомих джерел;
  • не пити з одного келиха напої та дотримуватись правил особистої гігієни.

При виникненні симптомів підозри на захворювання необхідно своєчасно звертатись до лікаря для призначення лікування та запобігання розповсюдженню інфекції серед контактних осіб.

Перейти до спискуВерсiя для друку