Головна  →  Новини  →  10 серпня 2023

Державна податкова служба нагадує: з 1 жовтня поновлюється відповідальність підприємців за здійснення розрахункових операцій без використання РРО/ПРРО

Державна податкова служба нагадує: з 1 жовтня поновлюється відповідальність підприємців за здійснення розрахункових операцій без використання РРО/ПРРО

Із 1 жовтня поновлюється відповідальність підприємців за здійснення розрахункових операцій без використання РРО/ПРРО. Як інформує Головне управління Державної податкової служби України у м. Києві, це передбачено Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Так, із 1 жовтня 2023 року до порушників вимог Закону незалежно від сфери їхньої діяльності розпочнуть застосовувати фінансові санкції. Водночас суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення, вчинені ними з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Виняток – порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

У Державній податковій службі нагадують, що з 1 жовтня 2022 року підприємці зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО під час здійснення розрахункових операцій у готівковому чи в безготівковому форматі.

Форми для реєстрації ПРРО та інструкції щодо їхнього заповнення розміщені на сайті Державної податкової служби України.

Завантажити ПРРО від ДПС можна за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro. Це безоплатне ПРРО, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.

Перейти до спискуВерсiя для друку