Головна  →  Новини  →  19 липня 2023

Як не стати жертвою торгівлі людьми та поводитися у критичній ситуації

Як не стати жертвою торгівлі людьми та поводитися у критичній ситуації

За минулий рік на території України зафіксовано понад 140 фактів торгівлі людьми, з яких у 100 повідомлено про підозру. На території Київщини понад 50 осіб стали жертвами злочину.

Правоохоронці стверджують, що в сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш масових порушень прав і свобод людини. Жертвою таких злочинів може стати будь-яка особа, незалежно від віку та статі.

Законодавство визначає торгівлю людьми як експлуатацію людей з метою отримання вигоди, як правило, жертви потрапляють у трудове, сексуальне або домашнє рабство. Особливо вразливі ті особи, які через війни, скрутне матеріальне становище або відсутність роботи мають намір покинути свій будинок в пошуках кращого життя.

У більшості випадків люди стають жертвами торгівлі людьми через обман чи шляхом примусу. Злочинцями найчастіше є люди, яких жертви добре знають і довіряють їм.

Окрім номера поліції «101», за яким слід звертатися, працює урядова гаряча лінія з питань торгівлі людьми — телефон 15-47.

У столиці превенцією з цього питання активно займається Служба у справах дітей та сім’ї КМДА. В яскравій інфографіці Служба розповіла про основні дії порятунку постраждалих дорослих людей, про дії свідків, а також опікунів дітей або зацікавлених осіб, у разі підозри або скоєння злочину проти людини або дитини. Роз’яснюється також, як встановлюється статус постраждалого, як і хто подає заяву, яка роль поліції та державних/комунальних органів.

Пропонуємо уважно ознайомитися з інфографікою, як не стати жертвою торівлі людьми.

Перейти до спискуВерсiя для друку