Головна  →  Новини Видавничої ради  →  25 січня 2022

Книги 2021 року на полицях київських бібліотек

В рамках Міської цільової програми розвитку інформаційно-комунікативної сфери міста Києва на 2019—2021 роки, з метою підтримки некомерційних літературних проєктів художнього, історичного, культурного, патріотичного характеру відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», Указу Президента України «Про деякі заходи з розвитку книговидавничої справи в України», постанови Кабінету Міністрів України «Про підтримку діяльності творчих спілок та книговидавничої справи» було  реалізовано за кошти платників податків  випуск 41 видання загальним накладом у 12 100 примірників та підтримано твори 208 авторів.

Для більшості авторів це була перша книга чи перша публікація творів, що всиляє надію у майбутнє української літератури і за популяризацію українського слова візьмуться нові імена. Сподіваємося на нові книги наших авторів, що вийдуть незабаром в українських видавництвах та здобудуть відповідні позитивні відгуки та відзнаки. Саме такими показниками завершилась трирічна програма з підтримки книговидання в столиці, на долю якої, на жаль, припало значне підвищення вартості поліграфічних та видавничих послуг.

Так, навесні 2022 року відділ комплектування та обліку бібліотечних фондів Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки для дорослих м. Києва оновить бібліотечні фонди 139 бібліотек столиці 15-ми новими виданнями, що були підтримані Видавничою радою при Департаменті суспільних комутацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та видані в 2021 році накладом у 4500 примірників.

Запрошуємо читачів столиці до публічних бібліотек для ознайомлення з новинками та наводимо короткі анотації для попереднього ознайомлення.

Анотації до видань:

«Як тебе не любити… Коротка проза про сучасний Київ та киян 2021»

автори: Сіндаровська Юлія, Андрушко Наталі, Козинець Олександр, Прозорова Тетяна, Бабич-Вепрєва Вікторія, Пономарьова Вікторія, Ільїн Євген, Абрамович Ніна, Піддубна Діна, Марта Казка, Ангеліна Стус, Красавцев Богдан, Сєрікова Анастасія

ISBN 978-966-986-239-6

Твори, що увійшли до збірки, відображають душу Києва у різні періоди його історії. Поєднання епох, архітектурних стилів і культурних традицій створюють неповторне обличчя міста, даючи змогу відчути сьогоднішній ритм серця столиці, адже завтра він може бути зовсім іншим. Кожен читач віднайде для себе свою цікаву історію і згадає про своє улюблене місце.

«Дикі тварини Києва. Просто і цікаво»

автор Матус Світлана

ISBN 978-966-986-405-5

В цій книжці просто і цікаво розповідається про тих диких тварин, яких ми можемо зустріти щодня в парках і дворах Києва. Веселі ілюстрації, а також яскраві фотографії роблять книжку неймовірно захопливою, дивують, викликають посмішку і закохують у природу міста.

«Отрута, від якої неможливо відмовитися»

автор Гнатюк Богдан

ISBN 978-966-986-392-8

Збірка оповідань молодого київського письменника включає життєві історії наших сучасників, які перенесли випробування війною, пережили почуття першого кохання і гіркоту важких втрат.

«Пейзажист»

автор Стеценко Станіслав

ISBN 978-966-986-242-6

Роман заснований на реальних фактах біографії видатного українського художника Миколи Глущенка. Серед персонажів роману – вожді, диктатори та лідери європейських країн, їхнє найближче оточення, художники і літератори, які жили і творили у передвоєнний час.

«Голос роду»

автор Пукас Надія

ISBN 978-966-986-305-8

У книзі бринять голоси рідних і дорогих людей, спів сопілки і мелодія вітру. На сторінках чутно, як із квітки скапує роса, як журно курличе птах, відлітаючи від рідної землі. Тут читач знайде собі ліки від душевного болю і подвоїть радість від доторку рідної руки. Відлунюють думки і почуття закоханої молодої людини, мудрість і розсудливість зрілого віку, дзвінкоголоса радість дитини, спокій і осмислення людського буття на підсумку життєвого шляху.

«Київський зошит»

автор Демиденко Андрій

ISBN 978-966-986-397-3

Безсмертне творіння про благословенний Київ великого поета сучасності, киянина Андрія Демиденка. Це перша і унікальна книга найглибших і неповторний віршів, створена одним лише автором. У ній зібрана вся історія, це поетичний літопис стольного града Києва, який буде близький кожному киянину, який ніжно любить своє місто та його прекрасні і мальовничі місця.

«Анна Київська, королева Франції: Історія і легенди»

автори: Лярош Мішель, Рябчий Іван

ISBN 978-966-986-412-3

Історико-релігійне дослідження є логічним продовженням культу королеви серед українців на європейському континенті. Книжка пропонує розгляд можливості канонізації Анни Київської. Виклад життя королеви Франції розпочинається з аргументів наукових, історичних та завершується розповіддю традиційнішою.

«Квиток на Гелікон»

упорядник Гайворонська Богдана

ISBN 978-966-986-393-5

Авторів збірки, що вміщує поетичні твори та есеї, об’єднує дотичність до бібліотечної діяльності. Видання складається з трьох розділів. До першого увійшли твори переможців конкурсу «Поетична зима Миколи Сома» 2021 року, організованого Публічною бібліотекою імені Лесі Українки для дорослих м. Києва на пошану поета-шістдесятника та бібліотекаря Миколи Даниловича Сома, до другого – творчість поетів, які наразі працюють бібліотекарями у публічних бібліотеках міста, а до третього розділу – есеї бібліотекарів – переможці міського професійного конкурсу 2020 року.

«Затишна мамина казка»

упорядник Марія Морозенко

ISBN 978-966-986-398-0

Ці казки створені нашими сучасницями – письменницями, які працюють в царині літератури для дітей. Це особлива література. І письмо для дітей таїть у собі багато важливих особливостей. Найголовнішою цією особливістю, поза сумнівом є – безмір любові. Це, насамперед, любов до життя, любов до рідної мови, любов до всього живого, що оточує нас, надихає, живить натхненням. Не дивно, що й сам жанр казки (написаної чи створеної в різні часи) є об’єднуючим. Вправно написана казка не знає вікових обмежень. Вона загалом є безвідносною до віку. Тому й частенько слугує для родинного читання. І ця книжка також покликана об’єднати родину словом, мудрістю пригод та розповідей. Задля цього й створювалася вона. Отож, читайте та насолоджуйтесь в колі родини українською сучасною казкою, міцнійте від її сили, надихайтесь, ставайте духовно зрілими.

«Київ. Архітектурний портрет»

автори: Федорова Лариса, Прокопенко Ірина

ISBN 978-966-986-400-0

Видання репрезентує найкращі зразки архітектурного мистецтва столиці України, починаючи від ХІ ст. і до сьогодення. Їхніми творцями були відомі українські й зарубіжні архітектори. У виданні представлено еволюцію архітектурного образу міста, зумовлену соціально-економічними перетвореннями, урбанізаційними процесами, політичними, релігійними, культурними та іншими чинниками. Структурований за архітектурними стилями видання містить як загальні види споруд різноманітного функціонального призначення, так і світлини окремих фрагментів архітектурно-мистецького опорядження фасадів, а також анотації до них. Видання розраховане на широке коло поціновувачів архітектурної краси міста.

«Київське образотворче мистецтво. Період незалежності»

упорядник Вакуленко Владислав

ISBN 978-966-986-414-7

Книга представляє короткі біографії та творчі досягнення найкращих художників Києва періоду незалежності, які отримали заслужене визнання як всередині України, так і за її межами. Досягнення в мистецтві всіх героїв книги внесли вагомий вклад у культурний розвиток нашої держави.

«Ажіотаж. Комічні варіації сучасної української драми»

упорядник Скибицька Юлія

ISBN 978-966-986-401-7

Комічне і трагічне – завжди поруч. Без сумніву, поява такої цікавої антології викличе ажіотаж у читачів, режисерів і глядачів, одначе їм не вдасться просто щиро посміятися над цими комедіями. Усе-таки доведеться замислитися над багатьма недоліками людської природи, вадами сучасного суспільства і пригадати трагічні сторінки української історії. Парадоксально, але й невипадково ця книга формувалася у цей важкий час, бо народ, який здатен «сміятись крізь сльози», – непереможний. Сподіваємося, що ця антологія допоможе не втрачати оптимізму. «Ажіотаж» може зацікавити як фахову театральну спільноту, так і широке коло шанувальників сучасної п’єси та гумору. А ще вона впише неповторний столичний ландшафт очима киян у мистецьку скарбницю України.

«Магічний театр Олени Богатирьової»

автор Несміянова Ірина
упорядники: Васильєв Сергій, Савицький Олександр

ISBN 978-966-986-402-4

Олена Богатирьова (1963–2017) – визначна українська художниця театру, режисерка і театрознавиця. Авторка сценографії і костюмів понад 70 вистав здійснених у театрах України та за кордоном. У виданні представлені театральні ескізи, які датуються 1980-ми–2014 роками. Книгу доповнюють театрознавчі тексти Олени Богатирьової, фрагменти рецензій на вистави, створені за її участю, та спогади про неї.

«Спадок Григорія Гладинюка»

автор Шаповаленко Таїсія

ISBN 978-966-986-403-1

Знаковою постаттю в історії Києва, попри забуття, залишається постать Григорія Гладинюка, відомого свого часу благодійника із промовистого ряду київських меценатів: Терещенків, Ханенків, Симиренків, Бродських, Дегтерьова… Життєвий шлях підприємця, одного з лідерів київського готельного сервісу  класична повість про людину, яка «зробила себе сама».

«Київ 30. Документальна хроніка періоду незалежності»

автор Щирба Оксана

ISBN 978-966-986-413-0

Книга про події, що відбулися в Києві у проміжок часу з 1991 по  2021 рік. Видання присвячене тридцятиріччю Незалежності України. Кожна глава – розповідь про один рік життя міста. У книзі йдеться про політичні, економічні, соціальні, військові, культурні, освітні та інші події, в яких перебувала столиця в той чи інший рік.

Перейти до спискуВерсiя для друку