Головна  →  Я читаю  →  16 липня 2015

Наталка Коваль. Історія життя однієї вулиці (про книжку Дмитра Шльонського «Андріївський узвіз. Життя вулиці»)

Побачило світ чергове видання київського історика Дмитра Шльонського, присвячене відомій вулиці та її мешканцям. На його сторінках можна прочитати про відомі легенди і факти, курйози, випадки й пригоди, пов’язані з Андріївським узвозом, а також переглянути фотографії та документи, що мало відомі широкому загалу.

Атмосфера Андріївського узвозу виняткова. Він не лише століттями приваблює численних туристів, а й користується особливою любов’ю киян. Адже, за легендами, саме звідси бере початок історія міста та навіть більше — Київської Русі.

Але життя вулиці було непросте. За віки воно ніби повторює ландшафт узвозу — зі злетами, падіннями, крутими поворотами... Всі вони представлені в новій книзі директора Музею однієї вулиці Дмитра Шльонського «Андріївський узвіз. Життя вулиці».

Чи правда, що на узвозі був власний клімат? Чи їздив вулицею трамвай? Чи з’являлися в Замку Річарда привиди, або це були лише химери й горгулії? Що пов’язує Григора Тютюнника, Павла Житецького й Міхала Грабовського з Андріївським узвозом? Як «цукровий король» Леон Галбмілліон, власник садиби № 2, у якій зараз розташовується музей, тікав від революції і чим займався надалі? Чому батько Михайла Булгакова брав участь у скандальній справі київського єврея Бейліса? На ці й багато інших запитань відповість нове видання.

Книга цікава для широкого кола читачів. Фахівці знайдуть чимало невідомих раніше архівних матеріалів. Для пересічного поціновувача історії Києва там є багато цікавинок і фотографій, що торкнуться його струн душі й викличуть призабуті згадки про дитинство та старе місто.

За словами автора, на сьогодні це повна роман-біографія вулиці серед наявних. Книга охоплює період від часів заснування Києва і до сучасних днів. Також додано багато нових розділів — наприклад, про диваків і оригіналів Андріївського узвозу, про його дослідників тощо.

Газета «Хрещатик».

Перейти до спискуВерсiя для друку