Книги 2020 року, що вийшли в умовах карантину

2020 рік був не простий для всіх сфер життєдіяльності міста – література та книговидання не були виключенням. Незважаючи на карантин та логдаун на весні 2020 року, що був спричинений гострою респіраторною хворобою COVID-19, творча спільнота нашого міста продовжувала свою роботу над літературними, науково-популярними та музичними рукописами.

У рамках бюджету передбаченого Міською цільовою програмою розвитку інформаційно-комунікативної сфери міста Києва на 2019–2021 роки, з метою підтримки некомерційних літературних проєктів художнього, історичного, культурного, патріотичного характеру у 2020 році відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», постанов Кабінету Міністрів України «Про підтримку діяльності творчих спілок та книговидавничої справи» та «Про заходи з увічнення пам’яті захисників України на період до 2020 року» Департамент суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) підтримав 17 книжкових видань загальним накладом 4900 примірників.

Книжки, видані за підтримки Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), передаються до 139 публічних бібліотек столиці для забезпечення їх якісною, новою та цікавою україномовною продукцією.

З метою підтримки некомерційних літературних проєктів художнього, історичного, культурного, патріотичного характеру було підтримано книжкові проєкти від 12 організацій:

Звісно, всі книги, що були видані у 2020 році цікаві та знайдуть свого читача, проте особливу увагу ми приділили книзі шрифтом Брайля. Розуміючи складну ситуацію у сфері спеціалізованих видань для незрячих, Департамент суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) вдруге за свою історію підтримав видання шрифтом Брайля. Першою у 2016 році була книга «Країно моя вишивана» Олени Комової. Проте на цей раз нова книга шрифтом Брайля надрукована з використанням стандартів універсального дизайну, що дозволяє поєднувати в одній книзі друк шрифтом Брайля з дублюванням плоско-друкованим збільшеним шрифтом. Книга під назвою «Зіркові казки» реалізована у співпраці з громадською організацією «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю» (Київ), авторським колективом українських письменників: Тетяни Череп-Пероганич та Інни Ковальчук. За підготовку текстів та адаптацію збірки рельєфно-крапковим шрифтом Брайля відповідало підприємство об’єднання громадян «СоцІнтел» (Харків). Ця книга, окрім звичайних публічних бібліотек міста, потрапить і до спеціалізованих навчальних закладів та Центральної спеціалізованої бібліотеки для незрячих ім. М. Островського.

Анотації до видань:

«Як тебе не любити... Коротка проза про сучасний Київ та киян 2020»

автори: Гук Наталя, Волинська Олена, Медведєва Ірина, Коназюк Ганна, Покровська Ярина, Турчин Валентина, Чигірина Катерина, Поланська Міла, Чернієнко Наталія, Холод Катерина, Пономарьова Вікторія, Гончарова Раїса

ISBN 978-966-986-253-2

Продовження циклу оповідань про столицю, який був започаткований у 2016 році, як спільний некомерційний проєкт Коронації слова та Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), для популяризації різних цікавих місць різнобарвного Києва та відкриття нових імен в українській літературі. У збірці автори зробили спробу об’єднати цікаві місця правого та лівого берега міста над Дніпром.

«Дядько Вигадько» вірші для дошкільного та молодшого шкільного віку

автор Томенко Микола
упорядник Томенко Олеся

ISBN 978-966-986-279-2

Вірші та віршовані казки відомого українського письменника Миколи Томенка відкриють малечі цікавий світ дитячих вигадок, захоплень, зачарують природою та потішними звірятами. Застережуть від небезпечних ігр, навчать слухати батьків та допомагати їм.

«Доросла зима» повість для підлітків

автор Морозенко Марія

ISBN 978-966-986-254-9

Коли в країні розпочинається революція та війна, і коли у твоєму рідному місті з’являються переселенці, а у класі – новенька з Криму, і коли життя щедро засипає тебе, ніби снігом, нескінченністю запитань і тривог – тоді неминуче приходить ДОРОСЛА ЗИМА. Твоя особлива пора, в якій ти перестаєш бути дитиною, проживаючи дорослі проблеми, дорослу відповідальність і, звісно, дорослу закоханість. Без цього ж ніяк. А далі вже як складеться…

«Сковорода. Поеми, балади, цикли»

автор Дзюбенко-Мейс Наталя

ISBN 978-966-986-252-5

До збірки відомої української поетеси увійшли філософські поеми та балади на історичну тематику, які перекликаються з актуальною проблематикою сьогодення. Відкриває збірку поема про наш український перворозум – Григорія Савича Сковороду. Це спроба осмислити поетичними рядками многотрудне життя і творчість українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета, педагога, мандрівного філософа і співця. Тематичний діапазон нової книги надзвичайно широкий. Чорнобильська трагедія, страхітливі картини Голодомору, образи Данила Галицького, Петра Калнишевського, Боудіки... Кожен її вірш – переосмислення нашого непростого сьогодення. В них – несмиренна душа самотньої, але сильної жінки – спостерігача, філософа.

«Найкраща лілея з родинного саду Косачів»

автори: Диба Алла, Шалагінова Олександра

ISBN 978-966-986-255-6

Книга розповідає про улюблену сестру Лесі Українки, хранителя її архіву, дослідника біографії та творчості письменниці, автора монографії «Леся Українка. Хронологія життя і творчості», лікаря за фахом Ольгу Косач-Кривинюк (1877–1945). Особливу увагу авторами приділено 1920–1940-им рокам, коли родина Лесі Українки пройшла через горнило репресій, тюрми й концтабори. У ці роки Ольга Косач-молодша змушена була залишити працю земського лікаря і працювала вчителькою та бібліотекарем-референтом у Національній науковій медичній бібліотеці України. Опубліковано документи, спогади, листи, фотографії, які розповідають про українську інтелектуальну еліту з оточення родини Косачів.

«Поки перо рука тримає...» збірка п’єс

упорядник Неволов Василь

ISBN 978-966-986-264-8

Збірник творів упорядкований відомим театральним діячем, драматургом Василем Неволовим. Який є визнаним майстром драми та автором більше десяти оригінальних п’єс і двадцяти п’яти перекладів п’єс із різних мов. У збірнику майстерно змальовано непросте, а водночас надзвичайно важливе для сучасності історичне тло долі нашого народу. Пізнавальне читання, а відтак і надзвичайно цікаві для постановки драматичні твори, в яких простежуються найскладніші етапи становлення ідентичності рідної країни.

«Талант і гра. Українські актори театру і кіно»

автори: Брюховецька Лариса, Котенок Вікторія

ISBN 978-966-986-268-6

До книги увійшли творчі портрети 28-ми українських акторів театру і кіно, в окремих випадках доповнені бесідами з ними, які з’явились як результат спілкування в різні часи й нині стали важливими документами. Переважна більшість персоналій мають значний творчий набуток і автори ставили за мету проаналізувати їхні найзначніші ролі, індивідуальний стиль, а також надали можливість висловитись самим акторам із вкрапленнями оцінок окремих ролей критиками. Автори запропонували панорамну візію яскравого явища, яке можна назвати українською акторською школою, та стереоскопічний характер її подачі.

«Остап Вишня. Театр – це велике знаряддя»

упорядник Неволов Василь

ISBN 978-966-986-258-7

Остап Вишня був великим любителем театрального мистецтва і не тільки як глядач, але й проявив себе як професійний театрознавець і драматург; автор близько 20 творчих портретів відомих українських акторів і режисерів. Він написав популярні свого часу музичний гротеск «Вій», створений за мотивами творів М. Гоголя і М. Кропивницького, а також музичну комедію «Запорожець за Дунаєм», яка через героїв класичної опери С. Гулака-Артемовського в гумористичних сценах відтворює життя української еміграції 1920-х років. Статті Остапа Вишні про українські театри і рецензії на деякі вистави, починаючи з 1919 року, фейлетони, усмішки, уривки із табірного щоденника та записи післявоєнного періоду розкривають ще одну грань видатного письменника-гумориста, який своїм талантом прислужився до загального розвитку української культури і театральної зокрема. Уривки зі спогадів актора-березільця Йосипа Гірняка, співкамерника по харківській в’язниці початку 1934 р., а згодом і співтабірника в центрі Ухт-Печлагу місті Чиб’ю та керівника табірного театру доповнюють книжку цікавими фактами до біографії Остапа Вишні.

«ЧАСО&ПРОСТІР. Антологія сучасної української історичної драми» збірка п'єс

упорядник Мірошниченко Надія

ISBN 978-966-986-272-3

Перша в Україні антологія сучасної вітчизняної історичної п’єси. Книга охоплює новітню історичну драму з прадавньої минувшини до ХХ століття, презентуючи розмаїття жанрів і форм: притча і казка, рок-опера і хроніка, документальна драма та історичне фентезі. Антологія складається з чотирьох розділів: «Прадавня історія. Міфопростір», «Давня історія. Козаччина», «Нова історія. Війни», «Новітня історія. На межі». Загальновідомий вираз «історію пишуть переможці» утверджує актуальність цієї книги, її державотворче значення. П’єси антології висвітлюють важливі історичні події – визвольну боротьбу України за незалежність, світові війни і національні катастрофи, а також знакові постаті минулого, які потребують переосмислення. Автори – відомі драматурги різних поколінь, лауреати премій і переможці багатьох конкурсів із постановками в Україні і закордоном. ЧАСО&ПРОСТІР» зацікавить акторів і режисерів, критиків і викладачів, а також усіх шанувальників історичної літератури та новітньої драми.

«Микола Петров: українознавець, краєзнавець, києвознавець»

автори: Ставнюк Оксана, Ставнюк Віктор

ISBN 978-966-986-274-7

Книга присвячена Миколі Івановичу Петрову, більша і найпродуктивніша частина життя якого пройшла у Києві. Тут він навчався і працював у Київській духовній академії; тут він зростав як учений, тут він був обраний до першого складу Української академії наук. У своїй науковій і суспільно-політичній діяльності Микола Петров особливу увагу приділяв історії Києва, стану збереження його історико-культурних пам’яток, які ще й сьогодні є «візитівкою» столиці України. У червні 2021 року виповнюється 100 років з дня смерті Миколи Івановича, і ця книга є даниною його пам’яті.

«Друга світова війна та нацистська окупація у спогадах киян»

автори: Боровик Микола, Дробкова Наталія, Пастушенко Тетяна

ISBN 978-966-986-267-9

Це книга про Київ і киян в якій публікуються усні автобіографічні історії жителів міста, які були свідками Другої світової війни. Спогади записали студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка в рамках усноісторичного проєкту «Україна в роки Другої світової війни: повсякденний досвід виживання». У книзі також подаються кілька оповідей про долі киян у роки війни, записані їх рідними. Історії демонструють, чим була війна для звичайної людини, яка опинилася в епіцентрі світового воєнного конфлікту. Голод, примусова праця, виживання в концтаборі, але також опір і відстоювання власної гідності — про ці та багато інших аспектів життя в часи воєнного лихоліття розповідають безпосередні очевидці тих подій. Історичний нарис «Київ і кияни: життя у часи екстремального насильства», написаний на основі нових архівних досліджень, дає можливість вмістити ці спогади у ширший історичний контекст.

«Зіркові казки» збірка казок

автори: Череп-Пероганич Тетяна, Ковальчук Інна
упорядник ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю»

ISBN 978-966-986-262-4

Збірка авторських казок українських письменників, адаптована та надрукована з використанням стандартів універсального дизайну для дітей з важкими порушеннями зору.

«Запорізька Іліада. Тарас Бульба та його сини. Кіноепос»

автор Гресь Віктор

ISBN 978-966-986-256-3

Кіноепос за мотивами творів Миколи Гоголя з використанням українських народних легенд, історичних пісень, казок, повір'їв та байок.

«Я хочу робити й більше нічого я не хочу. Василь Седляр»

автор Рудзицький Артур

ISBN 978-966-986-278-5

Книга про художника Василя Седляра (1899–1937) розповідає про одного із найяскравіших представників «бойчукізму», видатного українського майстра, творча та життєва доля якого склалася трагічно.

«Український килим ХVІІІ – ХХІ століть»

автор упорядник Білоус Людмила
упорядник Національний музей українського народного декоративного мистецтва

ISBN 978-966-986-277-8

Альбом знайомить з частиною унікальної колекції килимів із зібрання Національного музею українського народного декоративного мистецтва. На сьогодні вона є однією з найбільших в Україні і складає понад 1200 пам’яток ХVІІІ – ХХІ століть. Репрезентовано основні осередки поширення килимарства, означено їхні регіональні відмінності та художньо-стилістичні особливості. Представлено творчість провідних професійних художників і майстрів килимового мистецтва всіх регіонів України. Український килим, пройшовши тривалий і складний історичний шлях свого становлення та розвитку від суто орнаментальних до сюжетно-тематичних й абстрактно-декоративних композицій, зберіг свою самобутність і є важливою складовою національної художньої культури. Значну частину із 103 опублікованих у виданні творів вперше введено в науковий обіг.

«Скарби. Вибрана поезія»

автор Матвійчук Анатолій

ISBN 978-966-986-250-1

Анатолій Матвійчук – людина різностороннього обдарування: чудовий співак, композитор, поет, педагог та науковець. Поезія киянина Анатолія Матвійчука близька і зрозуміла кожному українцеві, в якому б куточку планети він не мешкав. У книгу митця, увійшли як найсвіжіші його твори, так і ті, найкращі, що були написані впродовж різних періодів життя.

«Київ – серце України!» збірка музичних творів на вірші українських і зарубіжних поетів

композитор Губа Володимир
науковий редактор Чистяк Дмитро

ISMN 979-0-9007171-1-5

До нотного видання увійшли музичні твори визначного українського композитора Володимира Губи, написані у співавторстві з відомими київськими поетами Дмитром Павличком, Олексієм Довгим, Валерієм Курінським і Дмитром Чистяком, здебільшого присвячені столиці нашої Держави. Також у збірці представлено цикл «Срібне століття бельгійської поезії», створений митцем за поезіями бельгійських поетів-символістів Е. Верхарна, М. Метерлінка, Ш. Ван Лерберга і М. Тірі, який неодноразово виконувався провідними артистами.

Перейти до спискуВерсiя для друку