Головна  →  Новини  →  22 січня 2018

День Соборності у Києві: квіти Шевченку і Грушевському, живий ланцюг єдності, унікальні артефакти, «Мапа бажань», «жива» карта України (+ фото)

День Соборності у Києві: квіти Шевченку і Грушевському, живий ланцюг єдності, унікальні артефакти, «Мапа бажань», «жива» карта України (+ фото)

Урочистості з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя прийняття Четвертого Універсалу Української Центральної Ради

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник приєднався до церемонії покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку і Михайлу Грушевському, у якій також взяли участь Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною Порошенко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко, представники Уряду, Парламенту та громадськості.

Детальніше – за посиланням.

 

Сотні людей об'єднали два береги Дніпра

Сьогодні традиційно сотні українців утворили живий ланцюг єдності на мосту Патона. Так, кияни об’єднали лівий та правий береги Дніпра, взявшись за руки. При цьому вони співали гімн України та тримали національні прапори. У заході взяли участь декілька сотень учасників.

Детальніше – за посиланням.

 

Печатка Центральної Ради, секретний наказ Петлюри та Акт Злуки

У Музеї історії Києва відкрили виставку «Українське коло», присвячену Дню Соборності України та 100-річчю проголошення незалежності Української Народної Республіки. В урочистостях взяв участь Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко.

«Українське коло: до сторіччя визвольних змагань (1917–1921 рр.)» – міжнародний виставковий проект, присвячений драматичному і доленосному періоду української історії, який став провісником створення сучасної української держави. Виставка об’єднує чотири тематичних блоки: Відродження Нації – 1917 – 1918 роки; Розбудова Держави – 1917–1921 роки; Змагання за Україну; Міжнародне визнання України 1917–1921 роки. Експозиція побудована на оригінальних експонатах, наданих 29 провідними музеями, бібліотеками, архівами та шанувальниками старовини України, Польщі, США та Швейцарії.

Детальніше – за посиланням.

 

Киян закликали побажати добра Україні

Біля виходу з метро «Хрещатик» пройшов флешмоб «Мапа бажань». Так, на мапі України кожен охочий може написати своє побажання рідній країні. Мета акції ‒ показати єдність та незалежність сучасної української молоді; донести основний меседж флешмобу – «У єдності – сила!».

Детальніше – за посиланням.

 

Кияни на велосипедах створили «живу» карту України

Троє киян на велосипедах відтворили мапу України, проїхавши з нагоди Дня Соборності України 131 кілометр. Велосипедисти зимовою дорогою проїхались Печерськом, Голосієвом, виїхали на південь до Чабанів, потім попрямували в напрямку Капітанівки, на півночі заїхали в Біличі та замкнули карту, рухаючись через Сирець до Хрещатика.

Детальніше – за посиланням.

 

Довідково.

День Соборності — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Цього дня у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну.

Перейти до спискуВерсiя для друку