Головна  →  Новини  →  1 грудня 2017

Марина Хонда: «На часі новий етап розвитку співпраці громадськості та міської влади»

Марина Хонда: «На часі новий етап розвитку співпраці громадськості та міської влади»

У столиці триває впровадження спільного пілотного проекту Департаменту суспільних комунікацій та Офісу Ради Європи в Україні – «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні».

Протягом вересня – жовтня в рамках проекту вже відбулася низка виїзних семінарів та робочих зустрічей за участю експертів Ради Європи, представників Київської міської ради, структурних підрозділів КМДА, а також зацікавлених організацій громадянського суспільства, під час яких було напрацьовано загальну методологію реалізації заходів.

30 листопада – 01 грудня у готелі «Президент» відбувся черговий робочий семінар «Зміцнення співпраці громадськості та Київської міської влади у процесі прийняття рішень: новий етап розвитку».

З привітальним словом до учасників семінару звернувся заступник голови Київської міської державної адміністрації Олексій Резніков:

‒ Міська влада відкрита та активно створює нові інструменти, спрямовані на підвищення участі громадянського суспільства у процесі функціонування та розвитку міста. Незважаючи на досягнення, ми завжди готові вдосконалювати співпрацю з ОГС, шукати ефективніші шляхи взаємодії, і, наш спільний проект – це можливість «тут і зараз» напрацювати пропозиції щодо єдиної дієвої платформи для системного, конструктивного діалогу між жителями та Київською міською владою.

Про міську політику розвитку та залучення громадськості у місті Києві розповіла присутнім директор Департаменту суспільних комунікацій Марина Хонда:

‒ На сьогодні демократія участі – ключовий елемент доброго урядування та успішного розвитку міста. І варто зазначити, що столиця України вже має один з найкращих переліків інструментів та механізмів впливу громадян на місцеву владу. Це зокрема, і система громадського бюджету, і порядок подання електронних петицій та місцевих ініціатив, проведення громадських слухань, електронні он-лайн обговореннях проектів нормативно-правових актів, форум організацій громадянського суспільства, злагоджена інформаційна політика та інші. Ми прагнемо збалансувати можливості зацікавлених сторін, дати «зелене світло» активній громадськості до участі в управлінні міським господарством, тому як лише разом ми зможемо зробити Київ кращим, зручнішим та комфортнішим.

Коментуючи актуальність завдань, керівник пілотного проекту «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень» офісу Ради Європи в Україні Володимир Кебало зазначив, що існуючий рівень недовіри до влади пояснюється саме віддаленістю громадян від політичних процесів:

‒ Переконаний, що ті інструменти та рекомендації, які будуть запропоновані за результатами впровадження проекту та відповідно до європейських стандартів та практик допоможуть громадськості та органам публічної влади зміцнити співпрацю на основі взаємної поваги, відкритості, прозорості та доступності.

У ході дводенного семінару презентовано результати дослідження «Механізми залучення громадськості до процесу прийняття рішень Київською міською радою», Концепцію громадської платформи (он-лайн платформи) – основного елементу пілотного проекту, у робочих групах підготовлено експертні рекомендації для органів державної влади та організацій громадянського суспільства, досягнуто домовленостей щодо підтримки та участі у проекті активних організацій громадянського суспільства.

Детальніше ‒ за посиланням.

Перейти до спискуВерсiя для друку