Головна  →  Новини  →  22 вересня 2017

Європейський тиждень місцевої демократії: 21 вересня в Києві дискутували на тему партнерства влади та громади

Європейський тиждень місцевої демократії: 21 вересня в Києві дискутували на тему партнерства влади та громади

У рамках заходів Європейського тижня місцевої демократії в місті Києві, 21 вересня в «Укрінформі» відбулося засідання за «круглим столом» на актуальну тему сьогодення: «Партнерство влади та громади – запорука розбудови демократичного суспільства».

Ініціатором проведення заходу виступив Департамент суспільних комунікацій КМДА, запросивши до конструктивного діалогу-дискусії представників органів влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, громадських рад та органів самоорганізації населення.

Як зазначив в.о. заступника директора Департаменту суспільних комунікацій Віктор Галета, на сьогодні Київ має один з найкращих переліків дієвих інструментів впливу громадян на місцеву владу:

‒ Зокрема йдеться про громадський бюджет, систему подання електронних петицій та місцевих ініціатив, порядок організації громадських слухань, конкурси проектів успішних практик тощо. Наше завдання підвищити обізнаність громадян щодо існуючих можливостей, показати успішні практики їх використання, тим самим посиливши ефективність дії самих інструментів участі.

Погодився з цим завданням і керівник проекту «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень» офісу Ради Європи в Україні Володимир Кебало, докладніше розповівши про спільний проект, який, окрім іншого, передбачає створення сталої платформи для систематичного, конструктивного діалогу між киянами та міською владою задля повноцінної участі громадськості у процесі прийняття рішень.

Продовжуючи тему зустрічі, керівник Центру Розвитку Інновацій НаУКМА, консультант Ради Європи Сергій Лобойко звернув увагу присутніх на особливостях впровадження в місті Києві відносно нового інструменту розвитку демократії – громадського бюджету. Запропонована тематика викликала жваве обговорення, низку запитань у представників інститутів громадянського суспільства, які на власному досвіді вже переконалися у перевагах впровадження партисипативного бюджетування.

Надалі, власне, бачення щодо стану взаємодії влади з громадою міста висловили консультант Ради Європи з питань місцевого самоврядування в Україні Вадим Прошко та президент мережі розвитку європейського права Олександр Вінніков.

Практичний досвід використання інструментів участі та, як наслідок, власні успішні кейси представили керівниця ГО «Парк Наталка» Наталія Чорногуб, співзасновник громадської організації «КИЇВ МРІЇ» Арсеній Фінберг та керівниця ГО «Місто-Сад» Євгенія Кулеба.

Активно долучилися до обговорення питань «круглого столу» голова новообраної Громадської ради при КМДА Богдан Назаренко, голови громадських рад при Оболонській і Шевченківській райдержадміністраціях та інші.

Учасники «круглого столу» узгодили механізми подальшої комунікації та проведення спільних тематичних заходів.

Перейти до спискуВерсiя для друку