Головна  →  Новини  →  17 липня 2017

Кияни хочуть мільярд. Влада дає 100 млн і обіцяє «не забути» креативні проекти

Кияни хочуть мільярд. Влада дає 100 млн і обіцяє «не забути» креативні проекти

У Києві завершилася реєстрація проектів на Громадський бюджет Києва. Запропоновано 821 проект на загальну суму 1 мільярд 14 мільйонів гривень. Це у 10 разів більше за суму громадського бюджету (ГБ), яку запланувала міська влада Києва. Ще 70 проектів перебувають на модерації, тож ця сума ще збільшиться. Найбільше проектів, як і минулого року, подано в розділах «освіта» (244 проектів) та «спорт» (161 проект). Найменше ініціатив зібрала безпека та громадський порядок – лише 19. Середній вік авторів 25‒50 років.

Найактивнішим районом виявився Дніпровський, у якому зареєстровано 97 проектів. Також ініціативними виявилися жителі Шевченківського (76 проектів) та Голосіївського (71 проектів). А ось найпасивнішими стали печеряни, які подали всього 18 ініціатив.

Враховуючи успішність і зростаючу популярність Громадського бюджету, «Вечірка» поцікавилася чи планує міська влада розробити окрему міську цільову програму. Громадські ініціативи багатьох міст України, зокрема Полтава і Черкаси, отримують окреме фінансування з бюджету. Голова постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков вважає таке рішення недоцільним:

– Якщо ми почнемо виділяти Громадський бюджет в окрему цільову програму, то витратимо значний час на її складання, затвердження, дискусії. І головне: будь-яка цільова програма передбачає строковий період. Ми ж хочемо, щоб Громадський бюджет був частиною міського бюджету в цілому і не передбачав строковості, а з кожним роком асигнування на громадські ініціативи лише збільшувались, ‒ зазначив Андрій Странніков і пояснив, що цього року місто виділило на реалізацію вдвічі більше, ніж минулого, а саме – 100 млн грн.

Втім, перший заступник директора Департаменту фінансів КМДА Олександр Корень додав, що розглядається можливість окремої міської цільової програми на технічний супровід Громадського бюджету, зокрема на розвиток програмного забезпечення. Розробкою цієї програми мають зайнятися найближчим часом, після чого вона має бути прийнята Київрадою. Тоді як фінансування громадських проектів залишатиметься частиною інтегрованого бюджету.

Заступник міського голови та секретар Київської міської ради Володимир Прокопів пообіцяв, що навіть ті проекти, які не наберуть достатньої кількості голосів, місто не забуде:

– Якщо проект не виграє, він у будь-якому випадку буде включений до основної частини Київського міського бюджету – за ініціативою моєю або міського голови, – запевнив він.

Учасники Громадського бюджету та робочої групи відмітили важливу роль комунальних ЗМІ, що надають інформаційну підтримку проектам.

Перейти до спискуВерсiя для друку