Головна  →  Я читаю  →  14 липня 2017

«Київ читає, читай разом з нами!»: must read на вихідні

 

Юлія Филипович, головний спеціаліст управління інформаційної політики та комунікацій

Для тих, хто хоче «полоскотати нерви», раджу почитати книгу Д.Престона та Л.Чайлда «Кабінет диковин». У романі йдеться про страшні злочини божевільного вченого-хіміка, скоєні у XIX ст. і через 100 років повторюються такі ж убивства з аналогічним почерком…

Сюжет дуже цікавий, динамічний та напружений. Книга читається швидко і захоплює з перших рядків.

P.S. Комфортніше насолоджуватись цим детективним трилером, вкрившись ковдрою та залишивши у коридорі світло на ніч.

 

Марія Бєляєва, редакторка відділу «Місто» газети «Вечірній Київ»

«Смаки раю. Соціальна історія прянощів, збудників і дурманів» Вольфганга Шивельбуша.

Нам здається, що спеції, чай, кава були завжди. Насправді, вони з’явилися у вжитку європейців у часи Середньовіччя та Нової історії, коли як екзотичний товар були завезені з далеких земель. Німецький історик науки та культури Вольфганг Шивельбуш описує, як ці «речовини насолоди» впливали на загальний поступ людства, яке місце посідали в культурному та економічному житті Європи. Наприклад, східні прянощі в Середньовіччі асоціювалися з раєм, дозволити їх собі могли лише заможні, а великі географічні відкриття того часу були пов’язані з жагою перцю і пошуком нових шляхів його завезення зі Сходу. Кава, яка стала модною серед аристократії, витіснила алкоголь і стала головним напоєм нових буржуа. У кав’ярнях вирішувалися ділові справи і навіть редагувалися газети. З під-тотальної влади кави вдалося звільнитися Великій Британії, і це пояснюється фінансовими чинниками й виникненням Ост-Індської компанії. Також у книзі – історія шоколаду, еволюція куріння, особливості питних закладів та ставлення до дурманів.

 

Наталія Марків, редакторка сайту «Вечірній Київ»

Читаю одночасно кілька книжок. По дорозі на роботу ‒ спогади Марії Савчин «Тисячу доріг». Це епічна розповідь жінки-підпільниці про життя, боротьбу і смерть друзів, знайомих і незнайомих. Про страшний час, коли, здавалося, боротьба безнадійна, але не можеш зійти зі свого шляху... Я б дуже рекомендувала цю книгу усім, у кого руки опускаються дивлячись на сьогодення. Другою настільною книгою, яка зараз «у роботі», ‒ роман Енар Матіас «Компас» ‒ елегійна історія про любов, хворобу, ілюзії і Схід. Некваплива розповідь, де речення-роздум розтікається на півтори сторінки. Двічі пробувала увійти у цей ритм ‒ не так просто далося, але тепер смакую. А ще, разом, із своїми хлопцями перечитуємо пригоди Тома Сойєра ‒ це таки дуже весело, але, помітила, що зовсім по-іншому сприймаю тітку Поллі.

 


 

 

Євген Нищук, міністр культури України

На останньому «Книжковому Арсеналі», який демонструє бум поціновувачів літератури й книжок, придбав декілька з них. Почав з видання «Будинок», ілюстрації до нього створив знаменитий італійський художник Роберто Інноченті. Будинок від першої особи в поетичній формі розповідає свою історію впродовж 300 років: як він переживає війну, зміну господаря, втрату родини. Всі перипетії, що з ним трапляються, дуже образні і глибокі. Також на черзі – книжка Христі Фріланд «Плутократи. Епоха нових багатих і занепад старої системи», цікаве публіцистичне і політичне спостереження, твори Вацлава Гавела і роман «Фелікс. Австрія» Софії Андрухович, за який вона отримала премію «Книга року BBC».

Перейти до спискуВерсiя для друку