Головна  →  Новини  →  26 травня 2017

Громадськість столиці оцінила роботу першого Форуму організацій громадянського суспільства м. Києва, організованого Департаментом суспільних комунікацій

Громадськість столиці оцінила роботу першого Форуму організацій громадянського суспільства м. Києва, організованого Департаментом суспільних комунікацій

23 травня у НСК «Олімпійський» працювала відкрита комунікативна платформа, де спілкувалися представники столичної влади, громадськості та міжнародних фондів. На Форумі «Співпраця та розвиток» були представлені 319 громадських організацій. Учасники Форуму взяли участь у панельних дискусіях, круглих столах, зустрічах fase to fase. Міський голова Віталій Кличко пообіцяв, що такі Форуми стануть щорічними, а влада буде активніше комунікувати з громадою. Також на Форумі презентовано низку успішних громадських проектів, які втілюються в Києві.

Віталій Кличко, Київський міський голова:

– Ми підтримуємо ініціативи киян, які прагнуть жити у сучасному, комфортному та європейському місті. Я привчаю кожного чиновника спілкуватися з громадою, враховувати думку людей. Я завжди говорив і говорю, що я прихильник вирішення проблем шляхом обговорення, діалогу, пошуку компромісу. Треба спілкуватися і знаходити спільну мову, шукати шляхи конструктивного вирішення проблеми, якщо ми хочемо будувати, а не руйнувати чи топтатися на місці. За 25 років у нашій країні зробили все, щоб зруйнувати ці зв’язки. Тому ми сьогодні своєю роботою демонструємо, що не тільки обіцяємо, а й втілюємо свої ідеї, проекти. Нам потрібно, напевно, активніше комунікувати з громадою, пояснювати свої дії, аби відновити довіру людей до влади.

 

 

 

Геннадій Пліс, перший заступник голови КМДА:

– Сьогодні столиця є безумовним лідером за кількістю громадських організацій. Ми зустрічаємо активістів, які цікавляться локальними питаннями або ж хочуть бути задіяні у великих процесах, що відбуваються в місті. Більшість із представників громадськості, і це приємно, активно розвиваються самі та допомагають розвивати той напрям, інтерес якого представляють. Однак для того, щоб співпраця громадських організацій і влади була ефективною, ми маємо напрацювати формат взаємодії, оснований на повазі та виваженості.

 

 

 

 

 

Вікторія Муха, депутат Київради, голова постійної Комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики:

‒ Київський Форум громадянського суспільства може стати ефективною платформою для співпраці активних громадян та владних інституцій, щоб наше місто ставало кращим, комфортнішим, зручнішим. Позитивний рух вперед залежить від кожного з нас, від нашої ініціативності та готовності спільно працювати, творити, змінювати Київ. Тож такий форум дозволяє налагодити діалог з активними організаціями громадянського суспільства, які налаштовані на конструктивну роботу, знайти нові формати взаємодії таких інститутів та органів влади. Приємно було бачити активних громадян та громадські організації, які зверталися й до нашої комісії з ініціативами та ідеями. Дякую всім організаторам за ініціативу та проведення першого такого заходу в Києві. Сподіваюсь, проведення Форуму громадянського суспільства стане доброю традицією в столиці України.

 

 

Марина Хонда, Директор Департаменту суспільних комунікацій:

‒ У Києві 10 812 громадських та чотири тисячі благодійних організацій. Активність громадян можна визначити по зверненнях до Департаменту суспільних комунікацій під час створення таких організацій. А це не менше трьохсот заявок на рік, що свідчить про дуже активну позицію громадськості. Ми готові створювати можливості для всіх, хто сам прагне змін і розуміє, що зміни – це щоденна копітка робота.

 

 

 

 

 

 

Алла Шлапак, депутат Київської міської ради:

‒ Я була присутня на форумі не як представник міської влади, а презентувала роботу своєї громадської організації. Такі заходи безперечно варто проводити, щоб ми мали можливість поспілкуватися з іншими київськими ініціативами. Однак в першу чергу має бути постійна щоденна співпраця громадськості з депутатським корпусом і виконавчою владою, щоб громадські організації були поінформовані щодо можливості брати участь в засіданнях, обговореннях проектів, які приймаються… Сьогодні необхідно створити можливість кожній столичній громадській організації презентувати свою діяльність, розповісти про свої проекти, заходи. А громадськість закликаю бути більш активною.

 

 

 

 

Марина Соловйова, голова ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива»:

‒ За роки існування нам вдалося захистити територію буферної зони Софії Київської, демонтувати незаконні надбудови у Десятинному провулку, відстояти ділянки по вулицях Стрілецькій та Гончара, де намагалися побудувати багатоповерхівки. Разом з міською владою ми відновили територію Національного музею історії України та фундаменти Десятинної церкви. Всіма своїми успіхами ми завдячуємо співпраці з КМДА та підтримці Київради. Співпраця з міською владою необхідна для того, щоб робити місто кращим – створювати нові парки, сквери.

 

 

 

 

 

Марія Насєдкіна, активістка, засновниця ініціативи «Дивовижні»:

‒ Форум є першою комунікаційною платформою, на якій ми мали змогу висловити свою точку зору з приводу змін, які відбуваються в місті. За три роки в нашої ініціативи не було проблем з представниками місцевої адміністрації, але вони жодного разу не вийшли до нас з пропозицією об’єднати зусилля. Хотілося б, щоб нас запрошували не лише слухати рішення, а й долучатися до розробки проектів. На жаль, рівень розуміння громадянами того, хто в столичній адміністрації за що відповідає, дуже низький. Тому у всіх негараздах звинувачують міського голову. Треба направляти зусилля на просвітницьку діяльність, пояснити, чим займається КМДА. Тоді люди будуть більше включатися в зміни. Нам як активним представникам громадського сектора важливо сідати за стіл переговорів з представниками влади, робити це постійно.

 

 

Євген Бистрицький, виконавчий директор МФ «Відродження»:

‒ Вся система виконавчої влади в Україні в радянські часи і за останні роки була адміністративно-командною: спорадичні зустрічі з громадськістю, форуми, дискусії, різні партійні комітети. Але все одно переважує певна точка зору, прийнятна для виконавчої влади чи політичних сил. Необхідний розвиток такого механізму, який вже працює в світі і називається public policy (публічна політика). Це системний процес роботи влади з представниками різних груп інтересів (стейкхолдерів) для прийняття максимально скоординованих та виважених рішень. Фонд «Відродження» готовий підтримати розвиток публічної політики в місті Києві, що забезпечить постійно діючий діалог з представниками різних груп громадянського суспільства: бізнесу, жителів районів.

 

 

Більше відгуків – на сайті «Вечірнього Києва».

Перейти до спискуВерсiя для друку