Головна  →  Новини Видавничої ради  →  20 квітня 2017

13 квітня відбувся «круглий стіл»: «Публічний звіт Видавничої ради Департаменту суспільних комунікацій КМДА за 2016 рік, критерії відбору та використання коштів міського бюджету у 2017 році»

13 квітня відбувся «круглий стіл»: «Публічний звіт Видавничої ради Департаменту суспільних комунікацій КМДА за 2016 рік, критерії відбору та використання коштів міського бюджету у 2017 році»

За рекомендацією Видавничої ради Департаменту суспільних комунікацій КМДА за кошти міського бюджету надруковано 37 книг

Про це у ході круглого столу на тему: "Публічний звіт Видавничої ради Департаменту суспільних комунікацій (КМДА) за 2016 рік, критерії відбору та використання коштів міського бюджету у 2017 році" в Укрінформі повідомила директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА Марина Хонда.

"Ми вперше робимо такий публічний звіт в частині книговидавничої діяльності, яка була проведена Департаментом. Видавнича рада при Департаменті відпрацювала дуже багато матеріалу і я хочу подякувати всім авторам, які надали свої рукописи і книги, які були надруковані. І я сподіваюся, що ми продовжимо роботу в цьому напрямку, для того щоб книжки українською мовою в Києві видавалися", - сказала Хонда.

Зокрема, депутат Київської міської ради, голова постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторія Муха наголосила на створенні окремої програми підтримки книговидання в Києві.

"Після перерви саме україномовне книговидання, яке підтримується містом і здійснюється за кошти міського бюджету, відновлено. Сьогоднішній звіт є публічним, і ми рухаємось в правильному напрямку, і я дякую Видавничій раді за ту складну роботу, я розумію наскільки багато творів надійшло і наскільки складно було визначати. Також приємно відзначити, що надходили книги для людей з особливими потребами і це той напрямок, який має бути у роботі в подальшому", - зазначила Муха.

Заступник директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА, голова Видавничої ради Тетяна Гузенко презентувала публічний звіт Видавничої ради Департаменту суспільних комунікацій за минулий рік.

"Нашим структурним підрозділом КМДА за 13 років видано більше 180 книг. З метою раціонального та ефективного використання коштів, передбачених на підтримку книговидання, при Департаменті суспільних комунікацій створено Видавничу раду, яка є постійно діючим консультативно-дорадчим органом, який допомагає нам визначити критерії відбору рукописів. Книжки, видані за підтримки Департаменту суспільних комунікацій, безкоштовно передаються в 139 бібліотек міста Києва", - наголосила вона.

Гузенко зазначила, що враховуючи складну економічну ситуацію та бажання підтримати якомога більше звичайних українських авторів, Видавнича рада визначила тираж видань: прозові твори 500 примірників, поетичні збірки - 300 примірників.

"Тобто у 2016 році ми прийняли для розгляду 79 рукописів від незалежних авторів. Після перевірки рукописів було встановлено, що серед них є такі, які вже друкувалися або затверджені до плану друкування в проекті "Українська книга" на 2015-2016 роки Держкомтелерадіо, а серед авторів є такі, які вже друкувалися коштом міського бюджету у попередні роки. Також були відхилені твори, обсяг яких був менше ста сторінок. До голосування було допущено 69 рукописів", - зауважила вона.

За її словами, загалом Видавнича рада на фінальному своєму засіданні рекомендувала до видання за кошти міського бюджету 37 рукописів.

"Враховуючи суспільну значимість Видавнича рада минулого року рекомендувала до видання наукову працю від Національного музею історії України у Другій світовій війні, роботи від публічної бібліотеки імені Лесі Українки, а також 4 збірки від Київської міської організації Національної спілки письменників України", - додала вона.

Учасники: Марина Хонда - директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА; Вікторія Муха - депутат Київської міської ради, голова постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики; Тетяна Гузенко - заступник директора Департаменту суспільних комунікацій КМДА, голова Видавничої ради; Теодозія Зарівна - головний редактор журналу «Київ»; Тетяна Логуш - співзасновник конкурсу «Коронація слова»; Роман Кухарук - голова правління Всеукраїнської громадської організації "Український клуб"; Ольга Погинайко - директор книжкового магазину видавництва «Смолоскип»; Ольга Романюк - директор Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки для дорослих в м. Києві; Максим Сірик - аспірант кафедри організації видавничої справи, поліграфії та книгорозповсюдження видавничо-поліграфічного інституту НТУУ «Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського»; Олена Іваницька - головний спеціаліст відділу аналізу інформації та видавництва управління інформаційної політики та комунікацій Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), секретар Видавничої ради; Марія Бєляєва - журналіст, редактор відділу «Місто» газети «Вечірній Київ»; Василь Фольварочний - радник голови Національної спілки письменників Україн, а також письменники, поети, упорядники --автори виданих проектів.

Перейти до спискуВерсiя для друку