Головна  →  Я читаю  →  6 травня 2016

«Київ читає українською»: що читають фахівці Департаменту суспільних комунікацій під час травневих свят

Попереду цілих три дні вихідних, які чекаєш не стільки, щоб відпочити від роботи, а нарешті дібратися до книжки, яку вже давно хотів прочитати. Приєднуйтеся до нас – відпочиньте разом з книжкою.

Тетяна Гузенко, заступник директора Департаменту суспільних комунікацій – начальник управління інформаційної політики та комунікацій

Саме читаю американський бестселер Шерил Сендберґ «Включайся! Жінки, робота і воля вести за собою».

Шерил Сендберґ, операційна директорка компанії Facebook, є однією з найвідоміших та найвпливовіших жінок світу. Перед тим як долучитися до керівництва Facebook, Сендберґ побудувала бізнес-складник компанії Google (як віце-президент тоді ще маловідомого старт-апу), а раніше очолювала апарат Міністерства фінансів США. У 2010 році вона виступила на конференції TED з відвертою розповіддю про перешкоди, які стоять перед дівчатами та жінками у побудові кар’єри, стереотипи, суспільний осуд та упередження, з якими доводиться боротися успішним жінкам, яким зчинила справжній фурор.

Після цього Сендберґ написала книжку, що стала у США національним бестселером: у березні 2013 року «Lean In» очолила топ продажів на Amazon, а також перелік бестселерів «The New York Times».

«Включайся!» – це відверта оповідь про помилки та обрáзи, доброту та підтримку, покарання за успіх, «синдром самозванки», труднощі материнства та радості шлюбу.

 

Наталя Хандога, начальник відділу публічних та цифрових комунікацій

Нещодавно на Книжковому Арсеналі придбала переклад світового бестселера Ніни Джордж «Маленька паризька книгарня». Вже почала – планую на вихідних дочитати.

Книга перекладена на більш, ніж 30 мов, її продажі сягнули 500 000 примірників і стала бестселером New York Times та Spiegel (Німеччина).

«Маленька паризька книгарня» – про власника «Літературної аптеки», який допомагає покупцям вилікуватися від депресії, суму чи зневіри з допомогою книги. Про власні проблеми головного героя, якому «літературні пігулки» не допомагають. Книга про те, як стати вільним. Вільним від душевних мук, марних сподівань і туги за нездійсненним майбутнім. Це історія про дружбу, кохання, пошуки себе і подорож у найболючіші спогади.

Як сказано у анонсі до книги, цей чарівний роман змусить багатьох читачів поринути у спогади про своє перше кохання, знову відчути ніжність, любов та легкий відтінок смутку за минулими почуттями.

 

Наталія Петрова, начальник відділу комунікацій з громадськістю

Мені завжди була цікава творчість поета, прозаїка, перекладача, есеїста, літературознавця, – однієї з найвідоміших письменниць сучасної України Оксани Забужко. У своїй творчості письменниця приділяє багато уваги осмисленню української ідентичності, якої саме зараз нам катастрофічно не вистачає.

Хочу порадувати себе цими вихідними одним з її творів «Музей покинутих секретів». Цей роман дуже високо оцінили критики і здебільшого позитивно сприйняли читачі. Твір, за визначенням журналу «Кореспондент», визнано найкращою українською книжкою 2010 року. Як говорила сама письменниця, вона нарешті створила саме те, «що завжди хотіла написати».

«Музей покинутих секретів» є родинною сагою, у якій викладено історію трьох поколінь. Події твору окреслюють період від 1940-х років до 2004 року. У романі історія кохання головних героїв є своєрідним продовженням тої історії, яка колись почалася у повстанському бункері.

Твір, який планую прочитати, напевно, є одним із творів, який потрібен зараз сучасному українському читачеві. Хто надумається, приєднуйтеся, поділимося враженнями. Цей автор того вартий.

 

Олексій Шепетович, головний спеціаліст відділу аналізу інформації та видавництва

Нещодавно відомий український автор дитячої літератури Наталія Гузєєва, яку моє покоління знає за мутьфільмами про «Капітошку» та «Петрика П’яточкина» дала мені на ознайомлення рукопис нової дитячої книги «Любов та 17 страждань Петрика П’яточкина».

Сама книга вийде друком лише у вересні спеціально до 23-го Міжнародного книжкового «Форум видавців у Львові», тому мені цікаво прочитати, те що більшість читачів, а особливо діти чекають з нетерпінням восени. Це вже буде 4 книга з пригодами Петрика в якій він в черговий раз подорослішає та спробує розібратися чи є різниця між почуттями голоду та пробудженням сили кохання.

Над перекладом рукопису працював Іван Андрусяк – український поет, дитячий письменник, прозаїк та есеїст. Тому раджу обов’язково прочитати цю книгу своїм малим школярикам-бешкетникам у новому навчальному році.

 

Вікторія Сапуга, головний спеціаліст відділу комунікацій з громадськістю

Читаю разом з дітьми «Тореадори з Васюківки», автором якої є видатний дитячий письменник Всеволод Нестайко.

Це пригодницька повість, в якій розповідається про веселі та кумедні пригоди двох нерозлучних товаришів – Павлуші і Яви. У цих хлопців завжди море фантазії, безліч цікавих ідей і задумів. Мені з дитинства дуже подобається цей твір. Читаючи книгу, ти непомітно для себе потрапляєш на її сторінки і тобі видається, що все це відбувається з тобою. Цей твір розповідає про захоплення, про вірну дружбу, про відданість ліпших друзів.

Мені здається, що саме такі твори формують любов до справжньої літератури. Я раджу прочитати цю книгу зі своїми дітьми, бо в ній є все, чого інколи не вистачає нам у повсякденному житті, – шалені пригоди, міцна дружба і щасливий кінець! Недарма у 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г.К.Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

 

Марина Матвієнко, головний спеціаліст відділу аналізу інформації та видавництва

Я читаю книгу «Портрет Доріана Ґрея» Оскара Вайлда.

«Портрет Доріана Ґрея» – вершина проповідуваного Оскаром Вайлдом естетизму і водночас великої мистецької сили заперечення декадентських крайнощів цієї концепції; це один із найпарадоксальніших романів модернізму. За словами самого письменника, «справжня мораль цього твору полягає в тому, що всяке надуживання, так само, як і самозречення, тягне за собою покару». Моральний злочин призводить до колапсу естетики. Ще один і, можливо, найголовніший урок цього роману полягає в тому, що людина не може надміру загравати ані з мистецтвом, ані з життям.

Перейти до спискуВерсiя для друку